Ingen kan göra allt - men alla kan göra något
De flesta av oss vill försöka leva miljövänligt men ibland kan det kännas övermäktigt. Man kanske saknar kunskap, information eller tid. Att leva miljövänligt ska kännas lätt och roligt. Här är lite enkla tips som inspiration.

Köp miljömärkt
Köp miljömärkta tvätt- och rengöringsmedel. Då minskar du på ett enkelt sätt mängden miljöfarliga ämnen som hamnar i vattnet. Välj produkter märkta med Bra miljöval, Svanen eller EU Ecolabel.

Dosera för mjukt vatten
I Stockholm har vi mjukt vatten, dosera enligt den lägsta rekommendationen på paketet.

Dammsug innan du våttorkar
Damm suger åt sig miljöfarliga ämnen från textilier, elektronikprodukter, byggmaterial mm. Det är bättre att det hamnar i soporna än i avloppet.

Kemikalier till miljöstationen och överbliven medicin till ett apotek
Lämna rester av färg och kemikalier till miljöstationen och överblivna läkemedel till ett apotek. Då tas de om hand på bästa sätt.

Undvik produkter som är antibakteriellt behandlade
Träningskläder och skor som är märkta med ”antibakteriellt” eller ”bakteriedödande” kan innehålla de miljöskadliga ämnena silver och triclosan.

Tvätta bilen miljövänligt
Mest miljövänligt är det att tvätta bilen i en biltvätt eller gör-det-själv-hall. Om du måste tvätta bilen hemma ska du undvika att stå på gatan eller garageuppfarten. Ställ istället bilen på en gräsmatta eller grusplan.

Ta cykeln
De kortaste bilresorna är de som ger högst koldioxidutsläpp, räknat per kilometer. Det är alltså här chansen finns att göra den bästa miljöinsatsen. På köpet får man bättre kondition.

Köp second hand till dig och barnen
Fynda kvalitetsgrejer på Blocket, Tradera eller i andrahandsbutiker. När du köper ett plagg second hand sparas hela 97 procent energi jämfört med om samma plagg hade nyproducerats. Köp ekologiskt om du köper nytt. Det besparar miljön massor av kemikalier. 

Köp säsongens grönt
Frukt och grönt som får mogna på egen hand kräver mindre energi. Billigare, godare och bättre för klimatet.

Vädra snabbt
Att vädra snabbt och rejält är bättre än att ha fönster på glänt med tanke på energiförbrukningen.

Stäng av apparaterna
Lämna inte TV, video och stereo i stand by-läge över natten. Apparater som lämnas i stand by drar mer än man tror - mellan 10 och 20 procent av hushållselen.

Frosta av 
Är kylen och frysen i bra trim drar de mindre el. Frosta av och damma av på baksidan om du hinner.